Szilva ‘Toptaste’ (‘Kulinaria’) (Prunus domestica ‘Toptaste’)
🗺️Származás és elterjedtség
A ‘Toptaste’ (vagy ‘Kulinaria’) egy Geisenheimben nemesített német szilvafajta (a ‘Valor’ és ‘Hauszwetschge’ keresztezéséből), amely a kiváló ízű, modern fajták ún. „Top” sorozatába tartozik. Az ízvilágában nyújtott kiválósága, megbízható termőképessége és betegségekkel szembeni ellenálló képessége miatt egyre népszerűbb Európában, beleértve Magyarországot is.
🌱Növekedés és habitus
Fája közepesen erős vagy gyenge növekedésű, ami ideális a házikerti és intenzív ültetésekhez egyaránt, mert könnyebben kezelhető méretű. Ágrendszere felfelé törő, jól alakítható. A fa nagyon korán termőre fordul (már a 4–5. évben), és kiválóan bőtermő. Termőképessége évenként kiegyenlített, nem hajlamos az alternanciára (azaz a „pihenő” évekre).
📅Érési idő
Középkései érésű fajta. Gyümölcsei augusztus végétől szeptember elejéig érnek. Jelentős előnye, hogy a gyümölcsök sokáig a fán maradhatnak potyogás nélkül, így a szüret időszaka elnyújtható, és a gyümölcsök tökéletes érettségben, maximális cukortartalommal szedhetők.
🌸Virág
A fajta öntermékeny, ami garantálja a biztos termést pollenadó nélkül is. Ugyanakkor más szilvafajták (pl. Elena, Čačaki fajták) közelsége javíthatja a termés mennyiségét. Egy- és többéves termőrészeken is bőségesen virágzik, ami hozzájárul a megbízható terméshozamhoz.
🍎 Gyümölcs
A ‘Toptaste’ szilva gyümölcse közepes–nagy méretű (átlagosan 32–46 gramm), hosszúkás, tojásdad alakú. Héja élénk/acélkék vagy liláskék, erős hamvassággal. Húsa szép sárga, lédús és magvaváló (vagy félig magvaváló). A fajta fő vonzereje a fantasztikus, telt aromájú íze. Rendkívül édes a nagyon magas cukortartalom (akár 26–32 Brix) miatt, melyet fűszeres zamata tesz kerekké. Éréskor nem reped meg, és szedés után is hosszan tárolható.
🐛 Ellenállóság
A fajta a modern nemesítési munka eredményeként Sharka-vírusra (szilvahimlőre) toleráns/rezisztens (ami a „Top” sorozat tagjaira általánosan jellemző). Emellett gombabetegségekre is kevésbé érzékeny, ezáltal ideális választás lehet a bio- és vegyszermentes termesztésre törekvők számára.
🍽️ Felhasználás
A kivételesen magas cukortartalom és a fűszeres aroma miatt friss fogyasztásra az egyik legkiválóbb szilvafajta. Az extra édes gyümölcsök tökéletesek lekvár (dzsem) készítéséhez, hiszen kevesebb cukor hozzáadása szükséges. Kiváló minőségű, aromás pálinka készítésére is alkalmas, valamint aszalásra is javasolt.

Értékelések
Még nincsenek értékelések.